Σημειώσεις που θα σου ζητούν όλοι!


Η διαδικασία της λήψης σημειώσεων αποτελεί βασικό κομμάτι της μαθησιακής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο. Αποτελούν ένα εργαλείο για να οργανώνεις τις πληροφορίες και να διατηρείς την προσοχή σου κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ωστόσο, πολλές φορές η σωστή καταγραφή μπορεί να είναι πιο δύσκολη απ’ όσο φαίνεται. Όμως δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 

Εδώ είναι μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν κάθε φοιτητή να κρατάει πιο αποτελεσματικές σημειώσεις και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον χρόνο του στην τάξη χωρίς άγχος.

1. Ετοιμάσου πριν το μάθημα
Πριν από το μάθημα, ρίξε μια ματιά στο περιεχόμενο του μαθήματος και τους στόχους της ενότητας. Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το υλικό που θα καλυφθεί και να σημειώσεις τα πιο σημαντικά σημεία. Αν ξέρεις τι να περιμένεις, η διαδικασία της σημειογραφίας θα είναι πιο οργανωμένη και εύκολη.

2. Χρησιμοποίησε Συντομεύσεις και Συντομευμένα Λέξεις
Οι σημειώσεις πρέπει να είναι γρήγορες και αποτελεσματικές. Χρησιμοποίησε συντομογραφίες και σύμβολα για να καταγράψεις γρήγορα τις βασικές έννοιες. Αντί να γράφεις "υπερβολικά", μπορείς να σημειώσεις απλά "υπ". Αντί για "για παράδειγμα", μπορείς να χρησιμοποιήσεις "π.χ.". Μάθε και χρησιμοποίησε τα πιο κοινά σύμβολα και συντομεύσεις για να γλιτώσεις χρόνο.

3. Οργάνωσε τις σημειώσεις σου με κεφάλαια και υποκεφάλαια
Μην καταγράφεις ακατάστατα τις πληροφορίες. Χρησιμοποίησε τίτλους και υποτίτλους για να οργανώσεις το υλικό. Εάν η σημείωση περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, χώρισε το κείμενο σε παραγράφους και σημείωσε τα βασικά σημεία κάτω από κάθε τίτλο. Η οργανωμένη δομή διευκολύνει την κατανόηση και τη μελέτη αργότερα.

4. Χρησιμοποίησε χρώματα για να διακρίνεις τα σημαντικά
Η χρήση χρωμάτων μπορεί να κάνει τις σημειώσεις σου πιο ευδιάκριτες και κατανοητές. Χρησιμοποίησε διαφορετικά χρώματα για να αναδείξεις τις κύριες έννοιες, παραδείγματα, και λεπτομέρειες. Το κόκκινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σημαντικές λέξεις ή ημερομηνίες, το μπλε για παραδείγματα, και το πράσινο για υποσημειώσεις. Η χρωματική κωδικοποίηση βοηθά στην ταχύτερη αναζήτηση και μελέτη.

5. Μην γράφεις τα πάντα – κατέγραψε τα σημαντικά σημεία
Προσπάθησε να καταγράψεις μόνο τις πιο σημαντικές πληροφορίες. Μην καταγράφεις κάθε λέξη που λέει ο καθηγητής, αλλά επικεντρώσου στις κύριες έννοιες, τις σημαντικές εξηγήσεις, και τα βασικά σημεία. Αν προσπαθήσεις να γράψεις τα πάντα, θα αποσπάς την προσοχή σου από την κατανόηση του υλικού και δεν θα μπορέσεις να διαχωρίσεις το σημαντικό από το δευτερεύον.

6. Χρησιμοποίησε συστήματα σημειώσεων (Π.χ. Σύστημα Cornell)
Το σύστημα Cornell είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα σημειώσεων. Αρχικά χωρίζεις το φύλλο σε τρία μέρη:

Στην αριστερή στήλη γράφεις τις βασικές λέξεις-κλειδιά ή τις ερωτήσεις,
Στη δεξιά στήλη καταγράφεις τις απαντήσεις ή τις εξηγήσεις,
Στο κάτω μέρος κάνεις συνοπτική περίληψη του υλικού μετά το μάθημα. Αυτό το σύστημα διευκολύνει τη μελέτη και βοηθά στην ανασκόπηση.

7. Κάνε σύντομες ανασκοπήσεις καθημερινά
Μετά το μάθημα, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να αναθεωρήσεις και να οργανώσεις τις σημειώσεις σου. Η ανασκόπηση είναι μια σημαντική διαδικασία, γιατί βοηθά να ενσωματώσεις καλύτερα τη γνώση και να επισημάνεις τι δεν έχεις κατανοήσει πλήρως.

8. Μην υποτιμάς την τεχνολογία
Εάν δεν αισθάνεσαι άνετα με το χέρι, υπάρχουν πολλές εφαρμογές και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη σημειώσεων, όπως το Evernote, το OneNote ή το Notion. Οι ψηφιακές σημειώσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορείς να τις οργανώσεις εύκολα, να προσθέτεις εικόνες και αρχεία, και να τις μοιράζεσαι με άλλους.

9. Δημιούργησε σχέσεις μεταξύ των εννοιών
Προσπάθησε να δημιουργήσεις σχέσεις μεταξύ των νέων πληροφοριών και αυτών που ήδη γνωρίζεις. Αυτό βοηθά στην κατανόηση και απομνημόνευση. Κάνε συνδέσεις με προσωπικά παραδείγματα ή άλλες έννοιες που έχεις μάθει προηγουμένως.

10. Εξέτασε το υλικό σε ομάδες
Η ομάδα μελέτης μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την εμπέδωση των σημειώσεων. Εξετάζοντας και συζητώντας το υλικό με άλλους, μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τις έννοιες και να μάθεις νέες προσεγγίσεις.