Tips για να διευκολύνεις την επικοινωνία σου με τους φίλους ή.. το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει.
Αναρωτιέσαι γιατί στέλνεις μήνυμα και δεν παίρνεις ποτέ απάντηση; Μπορεί να μην είναι θέμα τύχης ή διάθεσης, αλλά... στίξης!
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Binghamton, συγκεκριμένες συνήθειες στα μηνύματα –όπως η υπερβολική χρήση τελείας– μπορεί να κάνουν το μήνυμά σου να φαίνεται πιο έντονο ή και το ύφος του ενοχλημένο. Και ναι, αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι απαντήσεις που περιμένεις... δεν έρχονται ποτέ!
Πώς ένα σημείο στίξης μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι drama queen
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν κάποιος βάζει τελείες ανάμεσα σε λέξεις ή στέλνει κάθε λέξη ως ξεχωριστό μήνυμα, αυτό μεταφράζεται ως "ένταση" ή "δράμα" από τον παραλήπτη.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έκριναν τα μηνύματα με αυτού του είδους τη γραφή ως πιο "συναισθηματικά φορτισμένα" και πιο "εκνευρισμένα", ακόμα κι αν το περιεχόμενο ήταν ουδέτερο. Κοινώς, μπορεί εσύ να νομίζεις ότι δίνεις έμφαση, αλλά ο άλλος να διαβάζει το μήνυμά σου και να σκέφτεται: "Οκ, χαλάρωσε λίγο."
Η Gen Z δεν θέλει τα σημεία στίξης κι έχει λόγο γι’ αυτό
Δεν είναι τυχαίο ότι οι νεότεροι έχουν σχεδόν "καταργήσει" την τελεία στα μηνύματά τους. Για τους Gen Ζen-ers, μια τελεία στο τέλος της πρότασης συχνά ερμηνεύεται ως ένδειξη θυμού ή ενόχλησης.
Σε πλατφόρμες όπως το TikTok, πολλοί νέοι εξηγούν ότι όταν γράφουν "κανονικά" με σωστή γραμματική και στίξη, το κάνουν μόνο όταν είναι σοβαρά ενοχλημένοι. Όπως λέει και η δημοσιογράφος Victoria Turk στο βιβλίο της Kill Reply All:
«Μόνο οι μεγάλοι ή οι ταλαιπωρημένες ψυχές βάζουν τελείες στο τέλος κάθε πρότασης στα μηνύματα». Αν το καλοσκεφτείς, η τελεία είναι λίγο περιττή στο texting – αφού το κλείσιμο της σκέψης είναι ήδη αυτονόητο.
Πώς να μην μένεις στο "διαβάστηκε"
Αν θες να αυξήσεις τις πιθανότητες να λάβεις απάντηση στα μηνύματά σου, δες μερικά απλά tips:
1. Μην το παρακάνεις με τις τελείες. Αν δεν θέλεις να ακούγεσαι σαν να κάνεις ανάκριση, χαλάρωσε λίγο τη στίξη σου.
2. Απόφυγε τα μηνύματα λέξη-λέξη. Ναι, δίνουν έμφαση, αλλά συχνά περνάνε ως επιθετικά ή υπερβολικά.
3. Κράτα το casual. Όσο πιο φυσικά γράφεις, τόσο πιο άνετα θα νιώθει ο άλλος να σου απαντήσει.
4. Πρόσεξε την έκταση του μηνύματος. Το μήνυμα πρέπει να είναι τόσο όσο, ούτε πολύ μεγάλο γιατί θα κουράσει το συνομιλητή, ούτε όμως και πολύ μικρό, γιατί δεν περνάει την απαραίτητη πληροφορία ή «δίνει το μήνυμα» ότι βαριέσαι να επικοινωνήσεις.
5. Μην κάνεις ghosting. Αν δεν θες να μείνεις στο "διαβάστηκε", τότε μην αφήνεις κι εσύ τους άλλους στο "διαβάστηκε"!
Συμπέρασμα; Τα μηνύματα δεν είναι απλά λέξεις, αλλά και vibes. Οπότε, αν δεν θες να φαίνεσαι έξαλλος ενώ απλά λες "τι κάνεις;", ίσως ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις λίγο το δάχτυλο από την τελεία.