Η τάση των νέων εργαζομένων να «εξαφανίζονται» αφότου επιλεγούν από τον εργοδότη τους.
Το career catfishing είναι η νέα τάση στην αγορά εργασίας, όπου υποψήφιοι εργαζόμενοι υποβάλλουν αιτήσεις, περνούν συνεντεύξεις, υπογράφουν συμβόλαια – και τελικά δεν εμφανίζονται ποτέ στην εργασία τους. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Generation Z, με το 34% των νέων να το έχει δοκιμάσει. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι παράγοντες που οδηγούν στο Career Catfishing
1. Η εξουθενωτική διαδικασία πρόσληψης
Η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο ανταγωνιστική και σκληρή από ποτέ. Οι υποψήφιοι συχνά υποβάλλουν 100-200 αιτήσεις πριν λάβουν μία και μόνο προσφορά εργασίας. Αυτό δημιουργεί μια αίσθηση ματαιότητας και κόπωσης, κάνοντάς τους να χάνουν το ενδιαφέρον τους ακόμα και αν τελικά προσληφθούν.
2. Ghost Jobs: Οι "φανταστικές" θέσεις εργασίας
Πολλές αγγελίες εργασίας δεν είναι πραγματικές. Οι εταιρείες αναρτούν ψεύτικες αγγελίες είτε για να δείχνουν ότι αναπτύσσονται είτε για να πιέζουν τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους τους. Όταν οι υποψήφιοι ανακαλύπτουν πως το παιχνίδι είναι στημένο, αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο: ghosting.
3. Professional Ghosting από τις εταιρείες
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι εργοδότες προχωρούν με υποψήφιους μέχρι το τελικό στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης και ξαφνικά διακόπτουν κάθε επικοινωνία. Έχοντας ήδη βιώσει αυτήν την εμπειρία, η Gen Z νιώθει ότι δεν οφείλει κάτι στους εργοδότες και υιοθετεί αντίστοιχες πρακτικές.
4. Καλύτερες προσφορές ή απλή αλλαγή γνώμης
Σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο εργασιακό κόσμο, η Gen Z λαμβάνει καλύτερες προσφορές ακόμα και μετά την υπογραφή μιας σύμβασης ή απλώς αλλάζει γνώμη για μια θέση εργασίας που αρχικά της φάνηκε ελκυστική.
5. Απουσία εργασιακής πίστης
Οι νέες γενιές βλέπουν την εργασία διαφορετικά από τις προηγούμενες. Αντί για μια σταθερή, μακροχρόνια καριέρα, πολλοί προτιμούν ευελιξία και ελευθερία, δίνοντας μεγαλύτερη αξία στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής τους.
Το μέλλον της αγοράς εργασίας: Ghosting vs. Engagement
Το career catfishing αναδεικνύει μια νέα δυναμική στην αγορά εργασίας, όπου τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι αναζητούν τρόπους να προστατευτούν από το ghosting. Η λύση; Πιο διαφανείς, πιο δίκαιες και λιγότερο εξαντλητικές διαδικασίες πρόσληψης που θα ενισχύουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη.