Μια νέα απειλή εμφανίζεται στον ορίζοντα για τα πανεπιστήμια.. οι deepfake υποψήφιοι!


Τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα μέσω αυτοματοποιημένων συνεντεύξεων για διεθνείς φοιτητές. Ωστόσο, μια νέα απειλή εμφανίζεται στον ορίζοντα: οι deepfake υποψήφιοι.

Deepfake: Μια τεχνολογία κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας
Η εταιρεία Enroly, η οποία προσφέρει λογισμικό αυτοματοποίησης διαδικασιών εγγραφής για πανεπιστήμια, αποκάλυψε πρόσφατα περιπτώσεις φοιτητών που χρησιμοποίησαν deepfake τεχνολογία στις διαδικτυακές τους συνεντεύξεις.

Τα deepfakes επιτρέπουν στους υποψηφίους να αντικαταστήσουν τα πρόσωπα και τις φωνές τους μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει έναν φοιτητή να εμφανίζεται ως πιο ευφραδής στα αγγλικά ή ακόμα και να επιτρέψει σε κάποιον άλλον να απαντήσει στη θέση του.

Παρόλο που τα περιστατικά είναι ακόμα περιορισμένα – περίπου 30 περιπτώσεις σε 20.000 συνεντεύξεις τον Ιανουάριο του 2024 – αποτελούν ένδειξη ότι η τεχνολογία αυτή θα αποτελέσει τον νέο τρόπο εξαπάτησης στο μέλλον, σύμφωνα με την Enroly.

Οι προκλήσεις για τα πανεπιστήμια και οι συνέπειες
Η Enroly προειδοποιεί ότι οι deepfake συνεντεύξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν. Όπως αναφέρει η Phoebe O’Donnell, επικεφαλής υπηρεσιών της Enroly, «είναι σαν κάτι βγαλμένο από κατασκοπευτική ταινία», καθώς οι ψεύτικες εικόνες επικαλύπτουν τα πραγματικά πρόσωπα με εκφράσεις και κινήσεις που μοιάζουν απόλυτα ρεαλιστικές.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει ήδη καταφέρει να εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις χάρη στη χρήση τεχνολογιών σε πραγματικό χρόνο και προηγμένων ελέγχων ασφαλείας.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα πανεπιστήμια, καθώς αν το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (Home Office) απορρίψει πάνω από το 10% των φοιτητών που έχουν λάβει βίζα μέσω ενός πανεπιστημίου, το ίδρυμα μπορεί να χάσει την άδειά του να χορηγεί φοιτητικές θεωρήσεις εισόδου (visa sponsorship license).

Πώς προσπαθούν τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο
Πολλά βρετανικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες συνεντεύξεις για να ελέγχουν τους διεθνείς φοιτητές πριν εκδώσουν το απαραίτητο CAS (Confirmation of Acceptance for Studies), το οποίο απαιτείται για την απόκτηση φοιτητικής βίζας.

Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε τυχαίες ερωτήσεις μέσω βίντεο, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται από το προσωπικό των πανεπιστημίων. Αν η απόδοση του υποψηφίου φανεί ύποπτη ή μη ικανοποιητική, τότε μπορεί να κληθεί σε ζωντανή συνέντευξη.

Για την πρόληψη της απάτης, η Enroly χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές, όπως:
Ανίχνευση προσώπου (facial recognition)

Ταυτοποίηση μέσω διαβατηρίου

Εντοπισμό συγχρονισμού χειλιών (lip-syncing detection)

Έλεγχο τρίτων ατόμων που μπορεί να βοηθούν τον υποψήφιο εκτός κάμερας

Σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας, οι deepfake συνεντεύξεις εξακολουθούν να είναι μόλις το 0.15% των περιπτώσεων εξαπάτησης, με πιο συνηθισμένες μεθόδους να είναι η απλή πλαστοπροσωπία ή η βοήθεια από κάποιο άτομο εκτός κάμερας.

Το μέλλον της πανεπιστημιακής αξιολόγησης – Προς μια νέα εποχή ελέγχου ταυτότητας
Η αύξηση των deepfake περιστατικών φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ακόμα πιο προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου ταυτότητας στις πανεπιστημιακές διαδικασίες. Τα ιδρύματα καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα, προκειμένου να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους και να διασφαλίσουν την ποιότητα των φοιτητών που δέχονται.

Με τα deepfakes να γίνονται όλο και πιο πειστικά, το ερώτημα είναι: πώς θα μπορέσουν τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά;